Ekspertindlæg af Henrik Mansfeldt Witt, formand for foreningen af Bestyrelsesadvokater og certificeret IT-advokat

Det er næppe nogen overraskelse at digitalisering er over alt. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan en virksomhed vælger at digitalisere. De rette valg kræver de rette kompetencer.

Bestyrelsen er virksomhedens øverste ledelsesorgan. Såfremt den består af de rette medlemmer og anvendes korrekt, kan bestyrelsen være yderst værdiskabende – som et 2019 studie fra CBS slog fast.

De rette medlemmer er personer, der i forhold til virksomhedens aktuelle behov har de rette kompetencer.

Relevante kompetencer som med rette går igen i mange danske bestyrelser er en sammensætning, hvor ét medlem kan give CFO’en modspil på det finansielle område, et andet medlem har spidskompetencer inden for salg og markedsføring og et tredje medlem har spidskompetencer inden for produktion og logistik, såfremt der er tale om en produktions- eller handelsvirksomhed.

Langt de fleste virksomheder er i større eller mindre grad afhængig af IT, hvormed CTO’en er blevet en vigtig del af ledelsen, men også i højere grad kan skabe værdi som eksternt bestyrelsesmedlem i andre virksomheder.

Da IT udover drift også er et strategisk værktøj, bør alle bestyrelser have et medlem med kompetencer indenfor udvikling og brug af IT, så man aktivt gør noget.

Et 2019 studie fra blandt andre Århus Universitet, DTU og Industriens fond slog fast, at IT/digitalisering oftest bliver anvendt til at effektivisere og omkostningsminimere, men kun i begrænset omfang anvendes til at innovere.

Hvilket for mig at se ikke understøtter det primære forretningsmæssige formål: At opnå en konkurrencefordel. 

Medmindre virksomheden udelukkende opererer inden for et analogt område, bør virksomheden have et medlem af bestyrelsen med spidskompetencer inden for IT, så man kan give CTO’en eller den bredere ledelse et kompetent modspil, herunder på brugen af IT/digitalisering, rentabiliteten og formålene samt nye innovationsmuligheder.

Vil du modtage vores bestyrelsesguide?

… mon ikke der er plads til forbedringer  

Når vi nu skriver 2021 og så mange virksomheder er IT-tunge, så fristes man til at tro, at de danske bestyrelser har udviklet sig og består af eksterne professionelle bestyrelsesmedlemmer, som er rekrutteret på baggrund af deres kompetencer.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Mange gange sidder ejerens repræsentanter i bestyrelsen, uden at man har gjort sig klart, præcis hvilke kompetencer de besidder. Andre gange er bestyrelsesmedlemmerne fundet i deres nære netværk.

I stedet bør fremtidens virksomheder i særdeleshed se på to forhold, som bør være permanent repræsenteret i en værdiskabende 2021 bestyrelse:

1. Mindst et medlem som repræsenterer virksomhedens typiske kundegruppe, så man også har kundens øjne og ører med ind i bestyrelseslokalet.

2. Mindst et medlem, som har spidskompetencer inden for de digitaliseringsområder, som udgør virksomhedens trusler såvel som muligheder.

Det nye paradigme: Digitalisering ved brug af ægte intelligens.

Grunden til at kompetencen bør være repræsenteret i bestyrelsen er, at ledelsen måske for hurtigt kan blive teknologi- eller data forelsket.

Men formålet med digitalisering er ikke i første omgang teknikken eller data i sig selv, det er som nævnt tidligere de forretningsmæssige formål.

Digitalisering er så meget mere end teknik. Det er frem for alt ledelse, herunder effektiv involvering og engagering og ikke mindst forandringsledelse.

Man er nødt til at stille sig følgende spørgsmål: Er vi tvunget til at digitalisere/blive mere datadrevne for at forblive konkurrencedygtige eller for at opnå en konkurrencefordel. Det er ikke nødvendigvis det samme.

Herefter skal man have lavet en beslutningsmodel, hvor der er tilstrækkeligt fagligt med- og modspil i bestyrelsen. Beslutningsmodellen skal sikre, at virksomheden har styr på input og output, på de risici der opstår ved en (øget) digitalisering og på om man fortsat bevarer tilstrækkelig analog viden i virksomheden til at kunne gå offline igen

Digitalisering er kommet for at blive, så derfor bør der være en stærk forankring i det øverste ledelseslag. På den måde kan digitalisering/IT-understøttelse tænkes ind i alle dele af virksomheden, så virksomheden som minimum bevarer sin konkurrencekraft.

Forsvarlig brug af kunstig intelligens kræver efter min opfattelse, tilstedeværelse af betydelige mængder ægte intelligens og viden i bestyrelseslokalet.

Har du en virksomhed som ikke rigtig er kommet i gang med at få digitaliseret virksomhedens primære processer, eller anvender du kun i ringe grad data til at støtte dine beslutninger, så bør du seriøst overveje at få tilføjet nye kompetencer i din bestyrelse. Kompetencer, som kan udfordre dig på dine digitale strategier.

Kompetencer som kan hjælpe med muligheder og løsninger.

Kompetencer som kan være med til at kvalificere de risici, der er forbundet med f.eks. at anvende kunstig intelligens.

Forsvarlig brug af kunstig intelligens kræver efter min opfattelse, tilstedeværelse af betydelige mængder ægte intelligens og viden i bestyrelseslokalet, så man ikke får skabt nogle langvarige og uheldige afhængighedsforhold eller endnu værre: Permanent mister vital viden.

Uanset om man driver detailhandel, er født 100 pct. digitale, driver ren nethandel, konsulentvirksomhed, restaurant, fødevareproduktion, logistikvirksomhed eller er en produktionsvirksomhed, så er digitaliseringen allerede en del af hverdagen.

Spørgsmålet er blot hvornår og hvordan man selv hopper med på næste bølge.

Timingen er ikke uvæsentlig, da for tidlig digitalisering kan skabe store problemer og for sen digitalisering typisk alene kan indhente et efterslæb, men aldrig kan bringe dig i førersædet og tilføre dig en konkurrencefordel.

Vil du i gang med at rekruttere? nBoard kan assistere dig gennem hele processen. Kontakt os på info@nboard.dk eller på telefon 42 70 71 81. Du kan også læse mere om et nBoard opslag eller undersøge muligheden for at få lavet en shortlist. Hvis du selv ønsker at gå på jagt i vores database, kan du søge på kandidater via vores søgefilter. Har du endnu ikke bruger, kan du oprette en gratis profil.